V nákupnom košíku nie sú žiadne položky

Vyskúšajte

Zdravé jarné maškrty, ktoré neohrozia vašu líniu

Chcete sa túto jar dostať do formy? Potom asi budete musieť prestať s maškrtením, však? Vôbec nie! Existuje veľa pochúťok, ktoré si môžete dopriať bez obáv z ohrozenia svojej kondície a štíhlej línie. Možno ich nedostanete v najbližšom automate na sladkosti, ale tá sexi postavička za to stojí, no nie? 

Chcete sa túto jar dostať do formy? Potom asi budete musieť prestať s maškrtením, však? Vôbec nie! Existuje veľa pochúťok, ktoré si môžete dopriať bez obáv z ohrozenia svojej kondície a štíhlej línie. Možno ich nedostanete v najbližšom automate na sladkosti, ale tá sexi postavička za to stojí, no nie?

 

Domáce krekry so semienkami

Tieto fantastické krekry vás nabijú energiou a poskytnú vášmu telu všetko, čo potrebuje - bez toho, aby obsahovali priveľa kalórií. Môžete si ich pripraviť vopred a uskladniť ich v hermeticky uzavretých obaloch alebo vreckách, aby ostali chrumkavé. Vychutnajte si ich s nejakou nátierkou alebo len tak samotné – je to na vás!   

 

Ingrediencie

  • 1/2 šálky slnečnicových semiačok;
  • 1/4 šálky tekvicových semiačok;
  • 1/3 šálky cícerovej múky;
  • 1/4 šálky sezamových semienok;
  • 2 PL ľanových semienok;
  • 1 PL maku;
  • 1 PL nasekaného tymianu;
  • 1/4 PL soli;
  • Štipka čerstvo namletého čierneho korenia;
  • 1 vajce;
  • 1 PL olivového oleja.

 

Príprava

Skôr než začnete, predhrejte rúru na 175 °C. Zmiešajte slnečnicové a tekvicové semiačka a nahrubo ich rozmixujte mixérom. Dajte si pozor, aby ste ich nemixovali pridlho: krekry by potom nemali tú správnu textúru. Potom semiačka zmiešajte s múkou, sezamom, ľanom, tymianom, soľou, korením, rozšľahaným vajíčkom a olivovým olejom. Dobre premieste a rozdeľte cesto na dve časti.

Vyložte plech papierom na pečenie, dajte naň polovicu cesta a zakryte ho ďalším papierom na pečenie. Vyvaľkajte na hrúbku cca 5 mm, odstráňte vrchný papier a nakrájajte cesto na rovnaké kúsky.  

Vložte plech do rúry a pečte cca 13 až 15 minút: počas pečenia krekry raz otočte. Potom plech vyberte z rúry a nechajte keksy vychladnúť; až potom ich opatrne vyberte z papiera. Zopakujte postup s druhou polovicou cesta a máte to – vaša zdravá a chutná jarná maškrta je hotová!

                                                                

Pikantné kešu oriešky

Oriešky kešu sú skvelým tipom na malé občerstvenie v priebehu dňa, keďže vám dodajú extra dávku energie a úžasných živín pre udržanie dobrého zdravia. Ich chuť však môže byť trochu fádna, takže možno nie sú vašou obľúbenou voľbou. V takom prípade skúste tieto fantastické pikantné kešu oriešky, ktoré v sebe ukrývajú skutočnú explóziu chuti!  

 

Ingrediencie

  • Nastrúhaná limetková kôra;
  • 2 PL čerstvej limetkovej šťavy;
  • 4 PL karí prášku;
  • 1 PL soli;
  • Štipka čerstvo namletého čierneho korenia;
  • Štipka čili prášku;
  • 2 šálky surových kešu orieškov.

 

Príprava

Skôr než začnete, predhrejte rúru na 150 °C. Vo veľkej mise zmiešajte limetkovú kôru a šťavu, karí prášok, čili, soľ a korenie. Dobre premiešajte, potom pridajte kešu oriešky a dôkladne ich v zmesi vyváľajte, aby ňou boli kompletne obalené.

Vyložte plech papierom na pečenie, rovnomerne naň nasypte oriešky a asi 30 minút ich pečte v rúre. Každých 10 minút ich premiešajte, aby sa opiekli zo všetkých strán rovnako. Po vytiahnutí z rúry nechajte oriešky vychladnúť na izbovú teplotu a skladujte ich vo vzduchotesnej nádobe.   

 

Čipsy zo sladkých zemiakov

Lupienky zo sladkých zemiakov sú ideálnou voľbou pre každého, kto miluje čipsy a hranolky, ale chcel by sa vyhnúť veľkému množstvu kalórií v nich. Zdravá verzia s drobnou obmenou (sladké zemiaky vnesú do vášho jedálnička úplne novú dimenziu chuti!) je skvelým tipom na poobedňajší snack alebo na párty chuťovku, ktorú si vaši hostia jednoducho zamilujú. 

 

Ingrediencie

  • Sladké zemiaky;
  • Soľ;
  • Korenie;
  • Čili prášok.

 

Príprava

Skôr než začnete, predhrejte rúru na 200 °C. Sladké zemiaky umyte a dôkladne vydrhnite. Môžete ich aj ošúpať, ak vám to tak vyhovuje, ale nie je to nutné. Potom zemiaky nakrájajte na tenké plátky a dobre ich osušte.

Vyložte plech papierom na pečenie a naukladajte naň zemiakové plátky tak, aby boli v jednej vrstve. Posypte ich soľou, korením a čili práškom a pečte v rúre asi 10 minút. Po 10 minútach plech vytiahnite, lupienky trochu poprehadzujte a nechajte ešte pár minút piecť. Pozorne na ne dohliadajte, pretože sa môžu ľahko spáliť. Ak chcete, aby boli čipsy extra chrumkavé, v posledných minútach prepnite rúru na funkciu grilovania.